چند آداب و رسوم محلی جالب در اشکورات گیلان
طریقه گرفتن گنجشک یا همان ملجه ...

درپشت بام یا حیاط و یا هرجایی که گنجشک می نشیند یک تشت بزرگی را می گذارند و یک تکه چوب سی سانتی به زیر تشت تا یکطرفش را کمی بالا بیاورد وسپس نخی به آن چوب می بندند وسر دیگر نخ را دورتر بدست گرفته وکمین می کنند در زیر تشت هم مقداری دانه می ریزند وقتی گنجشک برای خوردن دانه در زیر تشت قرار گرفت نخ را می کشند و تشت بر روی گنجشک می افتد وبدین صورت گنجشک را زنده می گیرند.

طریقه گرفتن کبک یا همان زرج...

چند تکه تخته نازک وکوتاه را با نخ که از جنس پشم بز می باشد به هم می بندند مثل یک پنجره کوجک درست می کنند که از وسط باز می شوند. سپس در زمین گودال کوچکی را حفر نمود واین تخته درست شده را بر روی گودال قرار می دهند و بر رویش دانه می ریزند کبک با دیدن دانه بر روی آن می نشیند اما نشستن همان و باز شدن تخته همان وافتادن کبک به درون گودال هم همان . این گونه تله ها را بره می گویند و درجاهای مختلف به تعداد زیادی کار می گذارند وکبک را به این روش زنده می گیرند.

طریقه درست کردن سفه...

تعداد زیادی چوب نازک وصاف که به اصطلاح شوش نام دارد را انتخاب می نمایند وبصورت دایره و یا استوانه ای شکل در زمین فرو می کنند سپس با چوب های نازک و انعطاف پذیری مثل سبد می بافند وبالا می ایند وسپس از داخل زمین می کنند وبا چوب های دیگری یکطرفش را مسدود می کنند از این وسیله برای حمل وسایل استفاده می نمایند.

طریقه درست کردن قاودان...

تکه ای حلب به ابعتد سی سانتیمتر در پنجاه سانتیمتر را انتخاب کرده وبصورت لوله در می آورند وبا یک تکه حلب دایره شکل یکطرفش را مسدود نموده و یک دسته ای هم برایش می گذارند از این وسیله برای جوش آوردن آب استفاده می کنند.

طریقه درست کردن ونده...

با نخ کلفت که از پشم گوسفند بوده تور بزرگی مثل تور فوتبال اما دایره شکل می بافند سپس مثل بادکنک سرش را بوسیله دو عدد چوب یک متر بسته تا محل ورود کاه یا علوفه باشد.از این وسیله هنگامی استفاده می کنند که بخواهند کاه یا علوفه را از سر خرمن به کاهدان بیاورند.

طریقه درست کردن ساجه...

درختچه های ساروج یا ساجه در کوهستان و مناطق جنگلی می رویند ، شاخه های نازک و انعطاف پذیر را بریده و دسته می کنند سپس با سیم یا نخ آنها را می بندند مثل جارو، بلندتر وحجیم تر ، برای تمیز کردن حیاط و محوطه و کوچه و... استفاده می کنند.

طریقه درست کردن دوشان...

خاک رس مناسبی را انتخاب نموده و سپس پشم بز را با آب به آن اضافه می نمایند وبا لگد کوبیدن بر آن خوب ورز می دهند سپس لوله های بلندی درست نموده و بصورت دایره و یا هرشکلی که بخواهند روی هم می چینند وبه هر اندازه ای که دوست دارند بالا می آیند وبا آب داخل و بیرون را صاف می کنند وسپس با حرارت مقاومت آن را زیاد نموده و بدینصورت کوزه یا خمره و یا دوشان دلخواه خود را درست می کنند.

طریقه درست کردن پستانک...

تکه ای پارچه را برداشته ودر وسط آن یک حبه قند گذاشته وبعد پارچه را دور آن پیچیده وگره می زنند وسپس آن را در داخل دهان کودک یا نوزاد گذاشته تا بمکد و ساکت شود. آن موقع در اشکورات پستانک معنایی نداشت واصلا پیدا نبود ، مادران از این روش پستانک درست کرده وبه بچه هایشان می دادند.

طریقه درست کردن کشک...

ماست را می گذارند تا کمی ترش شود وسپس آب آن را گرفته و چکیده اش می کنند وبعد از ماست چکیده شده گلوله هایی به اندازه گردو درست کرده و در معرض آفتاب قرار می دهند تا خوب خشک شود وبعد هم آنها راجمع آوری نموده واستفاده می کنند.

طریقه درست کردن خیک دوراغ...

پوست گوسفند را بدون اینکه پاره یا سوراخ کنند در آورده وبعد قسمت پائین و دست و پا را می بندند وتنها از قسمت سر برای ریختن و برداشتن دوراغ استفاده می کنند البته پوست آماده را باید نمک پاشی نمود ودرمعرض آفتاب قرار داد تا خوب خشک شود وپس از تمیز نمودن استفاده می کنند.

منبع: وبلاگ بلترک( بهروز هاشم پور بلترک)